Blog

Mamografi Nedir?

Mamografi Nedir, Kanser Yapar mı?

Mamografi meme kanserinin daha bulgu vermeden yakalanması için yapılan bir tetkiktir. Mamografi ve ultrason ile kitleler ele gelecek kadar büyümeden çok erken dönemde farkedilebilirler. Ayrıca belirtisi olan hastalarda tanısal amaçlı olarak mamografi yapılabilir. Ancak mamografi deyince bize en çok sorulan sorulardan biri “mamografi çekimi kanser yapar mı?” sorusudur. Mamografi bir miktar radyasyon dozu verilerek çekilir ve bu doz mamografi ile ilgili bu çekincenin doğmasına sebep olmuştur. Aslında mamografi ile birlikte yayılan radyasyon, teknolojinin gelişmediği yıllarda daha fazlaydı. Çıkan yayınlarda mamografilerin kansere sebep olduğu raporlandı; ama günümüz teknolojisinde bir mamografiden alınacak radyasyon, doğal kaynaklardan birkaç haftada alınan radyasyondan fazla değildir. Mamografi çekilirken meme dokusu sıkıştırıldığı için hastalar bir miktar ağrı hissedebilir; ancak mamografi sırasında iğne yapılmaz ve herhangi bir ilaç kullanılmaz. Oluşan ağrı da memeye bastırılmasından kaynaklanmaktadır. Çok fazla ağrı, acı hissedilmemesi için memelerin hassas olduğu adet öncesi dönemde çektirilmemelidir.

Tomosentez nedir?

Tomosentez ile meme dokusunun üç boyutlu taraması yapılarak meme dokusu daha ince kesitler halinde daha ayrıntılı olarak incelenmektedir. Tomosentez yardımıyla meme dokusu daha iyi değerlendirilir ve çekime bağlı hatalar ortadan kaldırılır. Üstelik daha az radyasyon içermektedir.

Mamografi ile birlikte niçin ultrason çekilir?

Mamografi, özellikle gençlerde olduğu gibi meme dokusu yoğun ve kistleri fazla olan memelerde kitleyi gözden kaçırabilmektedir. Mamografi ile koltuk altının durumunu da değerlendiremeyiz. Bu sebeple, ultrasonla birlikte yapılarak herhangi bir lezyonun atlanma olasılığını azaltmaya çalışılmaktadır. Ayrıca mamografide yakalanan bir lezyonun karakteristiklerini belirlemek için de kullanılabilir. Meme protezi olması mamografi çekilmeye engel değildir. Ancak mamografiyi çekenlerin bu konuda uyarılması ve beraberinde mutlaka ultrasonla da kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu olgularda memenin manyetik rezonansla görüntülenmesi de yararlı olabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu