Blog

Mezotelyoma Kanseri (Akciğer Kanseri)

Mezotelyoma kanseri, akciğerin veya karın içi organların sarıldığı zarda oluşan bir hastalık çeşididir.

Mezotelyoma kanseri, Türkiye’de Dünya geneline göre daha sık gözlenmektedir. Lifli yapıdan oluşan asbest minerali maruziyeti ile ilgili bir hastalıktır. Asbest minerali solunduktan sonra akciğer veya karın zarına yapışır. Bu durum direkt mezotelyoma kanseri oluşumuna sebep olur. Türkiye’de Güneydoğu Anadolu ile İç Anadolu bölgelerinde çok rastlanmaktadır. Asbest bilinçsiz şekilde kullanılması sonucunda bu kanser türü oluşmaktadır.

Asbest Nerelerde Kullanılır?

  • Binalardaki duvar izolasyonlarında,
  • Havalandırma sistemlerinde,
  • Plastik madde imalatında
  • Boya veya kağıt imalatında
  • Otomotivde

Mezotelyoma Kanseri Belirtileri Nelerdir?

  • Ağrı,
  • Akciğer veya karında su toplanması,
  • Öksürük,
  • Nefeste daralma,
  • Sebepsiz kilo kayıpları,

Mezotelyoma kanseri; halk diliyle akciğerde veya karında su toplanması şeklinde ifade edilebilir. Şişlik, yanma, batma şeklinde belirti verebilir. Mezotelyoma kanserinde öksürük belirtisi çok nadir görülmektedir. Aynı zamanda hastanın nefesi de çok daralmaktadır. Mezotelyoma kanserinin erken evresinde belirtiye rastlamak neredeyse imkansızdır. Mezotelyoma kanseri;

  • Tersane işçilerinde,
  • Otomobil fren balatası imalatı yapan kişilerde,
  • Köy yerlerinde beyaz toprak şeklinde ifade edilen maddelerde,
  • Isı yalıtım malzemeleriyle uğraşan kişilerde çok görülmektedir.

Mezotelyoma Kanseri Tanısı Nasıl Koyulur?

Mezotelyoma kanseri tanısı koyulması için doktor tarafından hasta fiziki olarak muayene edilir ve öyküsü alınır; hastanın ağrı şikayetleri, nefes darlığı şikayetleri ve beyaz toprak maruziyeti, yaptığı iş gözönünde bulundurulur. Fiziki muayenede bahsettiğimiz bu noktalara ilaveten hastanın solunum sesinde azalma hissedilirse doktor hastanın mezotelyoma kanseri olabileceğinden şüphelenir.

Bilgisayar tomografi mezotelyoma kanseri teşhisinde önemli rol oynuyor. Bilgisayarlı tomografiyle hastanın akciğer zarı veya karın boşluğunda sıvı toplandığı görülebilir. Pozitron emisyon tomografisi (PET) hastalığın yaygınlığını belirlemede önemlidir. Mezotelyoma kanseri tanısı için hastanın göğsünden veya karnından doku parçası alınır. O doku parçasının durumuna göre hastaya tanı koyulur. Doku parçasına yapılan bu biyopsi yöntemi mezotelyoma kanseri tanısında çok kullanılmaktadır.

Mezotelyoma kanseri tanısı için yapılan biyopsi şu 3 yöntemle yapılmaktadır;

  • Kapalı biyopsi,
  • Açık biyopsi,
  • Torakoskopik inceleme,

Mezotelyoma kanseri tanısı koyulması için yapılan biyopsi örneklerinden en iyi sonuçları, torakoskopik inceleme veya karnın direk açılıp inclenmesinin verdiğini söyleyebiliriz.

Mezotelyoma Kanseri Neden Olur?

Mezotelyoma kanseri neden olur” noktasında en bilinen husus, kimyasal maddelerle kişinin çok iç içe olmasıdır. Asbest, mezotelyoma kanserine yol açan en önemli nedenlerdendir. İnşaat, sanayi, tank palet fabrikası, nalbur gibi işyerlerinde çalışan kişilerde bu hastalık çok görülüyor. Mezotelyoma kanserinin belirtileri kişinin asbestle uğraşmasından yaklaşık 10 sene sonra ortaya çıkmaktadır. Genç yaşta ve yetişkinlik döneminde asbestle uğraşan kişilerin yaşlılık döneminde mezotelyoma kanseri görülmeye başlar.

Mezotelyoma yalnız asbest maddesiyle uğraşan kişilerde görülmez. Aynı zamanda Afyonkarahisar, Diyarbakır ve Eskişehir gibi illerin topraklarında da asbest maddesine rastlanılmaktadır. Asbest maddesini soluyan çoğu kişide mezotelyoma kanseri görülüyor. İşyerinde asbest maddesiyle yoğun çalışanların eve gittiklerinde mutlaka kıyafetlerini değiştirip, duş almaları gerekiyor. Asbest maddesiyle direkt vücudunuz temas ederse mezotelyoma kanseri riski taşımaya başlarsınız. Asbestin mezotelyoma kanserine yol açması solunum yoluyla nüfus edilmesiyle de gerçekleşmektedir.

Mezotelyoma Kanseri Evreleri Nelerdir?

Mezotelyoma kanseri evresi saptandığı zaman tedavi yöntemi de doğru şekilde doktor tarafından belirlenmiş olur. Mezotelyoma evreleri 4 evreden oluşmaktadır. Akciğer için evreleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Mezotelyoma kanseri 1. Evre; Tümör kişinin sadece akciğer zarında görülür. Akciğer zarı çok az bu evrede kalınlaşır,
  • Mezotelyoma kanseri 2. Evre; göğüs duvarında tümör görülür. Aynı zamanda yemek borusuyla kalp üzerindeki zarda da tümör yayılır,
  • Mezotelyoma kanseri 3. Evre; diyagramı geçerek karın zarına doğru yayılmaya başlar. Lenf bezlerinde de tutulum aynı zamanda görülmektedir.
  • Mezotelyoma kanseri 4. Evre; geç kalınmıştır. Maalesef tümör hastanın tüm organlarına yayılır. Organları metastaz yapar.

Mezotelyoma Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Mezotelyoma kanseri; karışık, epitelial ve sarkomatöz şeklinde 3 tipten oluşmaktadır. Mezotelyoma kanseri için geliştirilen özel bir tedavi yöntemi maalesef yoktur. Mezotelyoma kanseriyle ilgili tıp dünyası yıllardır araştırma yapıyor. Fakat şu ana kadar geliştirilen kesin bir tedavi yöntemi bulunamamıştır.

Mezotelyoma kanseri tedavisinde genellikle multidisipliner yönteminin kullanıldığını söyleyebiliriz. Mezotelyoma kanseri tedavisi; ışın, ilaç ve cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır. Mezotelyoma kanseri teşhisi koyulan kişilere bahsettiğimiz bu tedavi yöntemleri uygulandığında başarı oranı hastalığın evresine göre değişmektedir. Cerrahi tedavi yöntemi eğer ışın ve ilaçla uygulanırsa o zaman hastalığın iyileştirilme oranı artmaktadır.

Epitelial mezotelyoma kanserin belirttiğimiz bu üç tedavi yöntemi başarılı sonuçlar doğurmaktadır. Mezotelyoma kanseri tedavisi için uygulanan cerrahi işlemlerde kanserli dokunun tümü mümkün olduğunca vücuttan çıkarılır. Arkasından kemoterapi ve radyoterapi uygulanabilir. Cerrahi yönteminin uygulanamayacağı durumlarda veya cerrahi sonrasında kalan mikroskobik tümör hücreleri için radyoterapi de iyi bir tedavi seçeneği olabilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu