Reflü (Sindirim Problemleri)
Reflü, mide asidinin yemek borusuna kaçması ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Reflünün başlıca sebepleri arasında büyük porsiyonlarda hızlı yemek yemek, yemekten sonra yatmak ve kızartılmış yağlı gıda tüketimi vardır. Mide asidinin yemek borusuna verdiği hasar ile yemek borusu hassaslaştıkça reflüye sebep olan faktörler de artacaktır. Reflü, kişide görülmeye başladıktan sonra baharatlı yiyecekler, kahve, gazlı içecekler, çikolata, turşu, soğan ve sarımsak gibi başka yiyecekler de reflüyü tetikleyen unsurlar olabilir.
Kişide reflü görülüyorsa öncelikle diyet ve yaşam tarzı değişikliği önerilmelidir. Bu değişikliklerde ilk olarak porsiyonların azaltılması, yavaş ve çok çiğneyerek yemek yenmesi vardır. Yemek yendikten sonra en az 3 saat yatılmamalıdır, mideye baskı yapacak dar giysiler giyilmemelidir.
Reflüyü tetikleyici yağlı yiyecekler, baharatlar, çay-kahve, alkol, sigara, çikolata, soğan, sarımsak, turşu tüketilmemelidir. Ayrıca obezite karın içi basıncı arttırarak mideye baskı yapıp reflüyü şiddetlendireceği için, kişinin fazla kilosu varsa mutlaka diyet yapmalıdır. Bu yaşam tarzı değişiklikleri ile reflüde bir düzelme olmuyorsa ilaç tedavisi ikinci opsiyon olarak düşünülebilir.
Reflü ile gastrit birbiri ile çok karıştırılsa da aslında farklı rahatsızlıklardır. Gastrit, mideyi asitten koruyan tabakanın azalması ve mide asidinin artması sonucu mide duvarında bozulma ve iltihaplanmadır. Genellikle kullanılan ilaçlardan kaynaklanır. Reflüye benzer bir yanma hissine sebep olabilir. Hem reflü hem gastrit aynı anda bir kişide gözlemlenebilir ve bu durumda beslenme ve yaşam tarzı değişikliğine gidilmelidir.