Besin Hassasiyeti / İntoleransı ve Besin Alerjisi
Besin intoleransı, tüketilen bir yiyeceğin sindirim sistemi tarafından antijen olarak algılaması ve bu sebeple bağışıklık sisteminin tepki vermesi ile ortaya çıkar. Teoride bir zararı olmayan yiyeceklerin antijen olarak algılanmasının farklı nedenleri olabilir. Enzim yetersizliği, yiyeceğin içindeki bir maddenin sindirilememesi, veya yiyeceğin içindeki bir moleküle benzeyen bir patojen ile vücudun geçmiş teması besin intoleranslarına sebep olabilir. Örneğin laktoz intoleransında laktaz enziminin yetersizliği söz konusudur ve bu durum kişinin süte karşı intoleransının olmasına sebep olur.
Besin İntoleransının Belirtileri:
- Mide ve bağırsaklarda gaz,
- Kramp ve şişkinlikler,
- Mide ağrısı, kasılması,
- Midede yanma hissi,
- Baş ağrısı,
- Halsizlik,
- Sinirlilik,
- İshal,
- Kabızlık
Besinlere intoleransınızın olup olmadığını anlamak için farklı yöntemlere başvurulabilir. Yaygın olarak yapılan gıda intolerans testleri farklı tür yiyeceklere karşı vücudunuzda antikor olup olmadığına bakar fakat bu testlerin hata payı yüksektir. Antikor testlerinin sonucu testten önceki günlerde tükettiğiniz besinlere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple antikor testlerinin sonucu kısa süreli olarak değerlendirilebilir.
Mikrobiyata analizi ve genetik testler ise gıda intoleranslarınız hakkında daha kalıcı bilgiler sunar. Kliniğimizde hem mikrobiyata analizi hem de genetik testler yapılmaktadır ve bu testlerin sonucu uzman hekim ve diyetisyen tarafından incelenerek kişiye özel program çıkartılır. Bu program ile kişinin sindirimi düzeltilir ve sağlığı pekiştirilir.